Opinie o Nas

Zrób zakupy za minimum 200 PLN, a dostaniesz za darmo Swanson Niacin 500mg 250kaps o wartości 49zł!

Enzymy Trawienne - Rodzaje, Rola i Korzyści w organizmie

Enzymy Trawienne - Rodzaje, Rola i Korzyści w organizmie

Dlaczego enzymy są ważne?

Enzym to rodzaj białka występującego w komórce. Enzymy wywołują reakcje chemiczne w naszym organizmie. W rzeczywistości enzymy przyspieszają reakcję chemiczną, aby pomóc w utrzymaniu życia.

Enzymy w Twoim ciele pomagają wykonywać bardzo ważne zadania. Obejmują one:

  • budowanie mięśni,
  • niszczenie toksyn,
  • rozkładanie cząstek jedzenia podczas trawienia.

Kształt enzymu jest powiązany z jego funkcją.

Ciepło, choroba lub ciężkie warunki chemiczne mogą uszkodzić enzymy i zmienić ich kształt. Kiedy tak się dzieje, enzym już nie działa. Wpływa to na procesy zachodzące w organizmie, które wspomagał dany enzym.

Enzymy są wytwarzane naturalnie w organizmie.

Na przykład enzymy są wymagane do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Enzymy trawienne wytwarzane są głównie w trzustce, żołądku i jelicie cienkim. Ale nawet gruczoły ślinowe wytwarzają enzymy trawienne, które zaczynają rozkładać cząsteczki jedzenia, gdy Ty jeszcze żujesz. Możesz również przyjmować enzymy w postaci tabletek jako suplement diety, jeśli masz pewne problemy z trawieniem.

Rodzaje enzymów.

Istnieją trzy główne rodzaje enzymów trawiennych. Są one podzielone na kategorie na podstawie reakcji, które pomagają katalizować:

  1. Amylaza rozkłada skrobie i węglowodany na cukry.
  2. Proteaza rozkłada białka na aminokwasy.
  3. Lipaza rozkłada lipidy, które są tłuszczami i olejami, na glicerol i kwasy tłuszczowe.

Dlaczego enzymy są ważne dla trawienia?

Enzymy są niezbędne dla zdrowego trawienia i zdrowego organizmu. Działają z innymi chemikaliami w organizmie, takimi jak kwas żołądkowy i żółć, pomagając w rozkładaniu żywności na cząsteczki dla szerokiego zakresu funkcji organizmu.

Na przykład węglowodany są potrzebne do energii, a białko jest niezbędne do budowy i naprawy mięśni. Jednak zanim to nastąpi muszą zostać przekształcone w formy, które mogą zostać wchłonięte i wykorzystane przez twoje ciało.

Jak działają enzymy w układzie pokarmowym.

Amylaza jest wytwarzana w gruczołach ślinowych, trzustce i jelicie cienkim. Jeden rodzaj amylazy, zwany ptyaliną, jest wytwarzany w gruczołach ślinowych i zaczyna działać na skrobie, gdy jedzenie jest nadal w jamie ustnej. Pozostaje aktywny nawet po przełknięciu.

Amylaza trzustkowa jest wytwarzana w trzustce i dostarczana do jelita cienkiego. Tutaj nadal rozkłada cząsteczki skrobi na cukry, które są ostatecznie trawione do glukozy przez inne enzymy. Jest on następnie wchłaniany do krwi przez ścianę jelita cienkiego.

Proteaza jest wytwarzana w żołądku, trzustce i jelicie cienkim. Większość reakcji chemicznych zachodzi w żołądku i jelicie cienkim. W żołądku pepsyna jest głównym białkiem atakującym enzymy trawienne. Kilka innych enzymów trzustkowych zaczyna działać, gdy cząsteczki białka docierają do jelita cienkiego.

Lipaza jest wytwarzana w trzustce i jelicie cienkim. W mleku matki znajduje się także rodzaj lipazy, która pomaga dziecku łatwiej trawić cząsteczki tłuszczu podczas karmienia piersią. Lipidy odgrywają wiele ról, w tym długoterminowe magazynowanie energii i wspieranie zdrowia komórek.

Co wpływa na enzymy?

Enzymy działają najlepiej w normalnej temperaturze ciała. Średnia temperatura ciała wynosi 37 ° C, ale normalna temperatura ciała może zawierać się w przedziale 36,1 ° C do 37,2 °.

Jeśli odczujesz gorączkę, a temperatura wzrośnie za bardzo, struktura enzymów rozpadnie się. Nie działają już poprawnie. Przywrócenie temperatury ciała do optymalnego zakresu pomoże przywrócić zdrowie enzymu.

Niektóre stany zdrowotne, takie jak zapalenie trzustki, szkodzi trzustce, a także może zmniejszać liczbę i skuteczność niektórych enzymów trawiennych.

Poziom pH w żołądku lub jelitach może również wpływać na aktywność enzymów. Niskie pH oznacza, że ​​coś jest bardzo kwaśne. Wysokie pH oznacza, że ​​jest zasadowy, znany również jako alkaliczny. Enzymy działają najlepiej w dość wąskim zakresie pH. Jeśli środowisko otaczające enzym stanie się zbyt kwaśne lub zbyt zasadowe, kształt i funkcje enzymu ucierpią.

Substancje chemiczne zwane inhibitorami mogą również zakłócać zdolność enzymu do wywoływania reakcji chemicznej. Inhibitory mogą występować naturalnie. Mogą być również wytwarzane z leków. Dobrym przykładem są antybiotyki. Hamują lub zapobiegają rozprzestrzenianiu się infekcji bakteryjnych przez niektóre enzymy.

Twoja dieta może również wpływać na aktywność enzymatyczną organizmu. Wynika to z faktu, że wiele produktów spożywczych zawiera enzymy trawienne, które pomagają rozdzielić ciężar naturalnie występujących enzymów w organizmie. Na przykład banany zawierają amylazę, która pomaga go strawić, dzięki czemu możesz później wykorzystać te węglowodany do energii.

Jedzenie pokarmów bogatych w enzymy może zwiększyć aktywność enzymów w organizmie. Pamiętaj tylko o kaloriach i innych informacjach żywieniowych dotyczących żywności w diecie.

Oprócz nawyków żywieniowych ogólny stan zdrowia twojego organizmu będzie również wpływał na to, jak dobrze produkuje, przechowuje i uwalnia enzymy oraz jak skutecznie działają enzymy w organizmie.

Regularne spożywanie pożywnej diety i utrzymanie dobrego zdrowia pomaga w utrzymaniu aktywności enzymatycznej organizmu.

Kiedy potrzebne są suplementy enzymatyczne?

Problemy z trzustką, takie jak zapalenie trzustki, mukowiscydoza lub rak trzustki, mogą zmniejszyć liczbę ważnych enzymów wytwarzanych przez organizm. W rezultacie możesz nie mieć wystarczającej ilości enzymów, aby dokładnie strawić jedzenie i uzyskać wszystkie wartości odżywcze z tego, co jesz.

Jeśli masz te schorzenia - lub inne, w których poziom enzymów jest poniżej normalnego lub zdrowego zakresu - porozmawiaj z lekarzem na temat opcji leczenia. Enzymy dietetyczne są dostępne w postaci tabletek jako suplementy.

Możesz także potrzebować suplementacji enzymów, jeśli jesteś narażony na działanie różnych chemikaliów lub pestycydów, lub jeśli twoje potrawy są zawsze gotowane w wysokich temperaturach. Podgrzewanie żywności może zniszczyć w nich wszelkie naturalnie występujące enzymy.

Dobrej jakości suplementy enzymatyczne znajdziesz u najlepszych producentów takich jak Swanson czy Now Foods.

Wnioski

Enzymy są niezbędne dla dobrego zdrowia. Twoje ciało je produkuje. Możesz również uzupełnić enzymy jedząc owoce, warzywa i inne produkty spożywcze. Są one również dostępne w suplementach.

Jeśli cierpisz na przewlekłą chorobę, taką jak rak lub jeśli lekarz powiedział Ci, że brakuje Ci pewnych składników odżywczych, koniecznie porozmawiaj o tym, czy przyjmować suplementy i jakiego rodzaju. Zmiany koloru i konsystencji stolca mogą wskazywać na niedobory żywieniowe.

Przyjmowanie enzymów dietetycznych może mieć pozytywny wpływ na twoje zdrowie, ale tylko wtedy, gdy naprawdę są nam potrzebne.

Napisany w dniu: 2019-11-07 Suplementacja 0 13129

Zostaw KomentarzLeave a Reply

Musisz być zalogowany ,aby zostawić komentarz.
Poprzedni
Następny

No products

To be determined Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie