Zaloguj sie/zarejestruj sie:
Wyszukiwarka:
Filtrowanie
Ładowanie...
Kwas ALA jest jednym z potężniejszych antyoksydantów. Chroni organizm przed skutkami stresu oksydacyjnego, którego ryzyko wzrasta przy intensywnym wysiłku fizycznym. Ma także znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia i neurologicznych, poprawia stan skóry i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Profesjonalni sportowcy cenią kwas ALA, ponieważ pomaga zachować zdrowe stawy i zapewnia im odpowiednią elastyczność, wyrównuje poziom cukru we krwi, zwiększa ilość glikogenu oraz usprawnia wydajność tlenową grup mięśniowych. Zapewnia także większą odporność na stres.
Dwa kolejne kwasy z grupy omega-3 też powinny być docenione przez osoby aktywne fizycznie. EPA zwiększa sprawność działania połączeń nerwowych, dzięki czemu wzmacnia refleks i pozwala na lepszą koncentrację, co ma kluczowe znaczenie przy uprawianiu niektórych dyscyplin sportowych. Kwas DHA natomiast redukuje zawartość trójglicerydów we krwi, obniża poziom „złego” cholesterolu oraz stymuluje wydzielanie serotoniny – hormonu szczęścia.
Naturalnie omega-3 występują w tłuszczu ryb morskich, owocach morza, algach oraz w niektórych wysokiej jakości olejach roślinnych, pod warunkiem, że były one tłoczone na zimno. Jednak tych produktów ciągle spożywamy zbyt mało. Dlatego warto wprowadzić do diety suplementy z omega-3, które zawierają dobroczynne tłuszcze w skoncentrowanej formie, łatwe do przyswojenia.
Często renomowani producenci oferują kapsułki łączące kwasy omega 3, 6 i 9. Co to oznacza? Otóż o korzystnym działaniu kwasów tłuszczowych decyduje nie tyle ilość, w jakiej są przyjmowane, ale odpowiednia proporcja między nimi. Skomponowane w taki sposób preparaty gwarantują prawidłowe wyrównanie tych proporcji w sposób najkorzystniejszy dla naszego organizmu.
Najbardziej efektywnie działają te suplementy, w których wykorzystano substancje aktywne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, naturalnie występujące w przyrodzie. Surowcem wykorzystywanym do produkcji omega-3 może być tłuszcz zimnowodnych ryb morskich, oleje z lnu, canola czy czarnej porzeczki. Warto także zainwestować w odpowiednią, wysoką jakość suplementów – zyskujemy wtedy pewność, że surowce użyte do ich produkcji pochodzą z certyfikowanych źródeł, wolnych od zanieczyszczeń związanych z degradacją środowiska, a odpowiednia technologia przetwarzania pozwoliła zachować wszystkie najcenniejsze składniki.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 to trzy wielonienasycone kwasy tłuszczowe: α-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Ponieważ ludzki organizm nie potrafi ich wytworzyć w dostatecznych ilościach, ich suplementacja jest niezwykle istotna w diecie wszystkich osób dbających o zdrowie. Systematyczne uzupełnianie omega-3 jest szczególnie ważne u sportowców – ich wszechstronny wpływ na różne układy fizjologiczne jest nie do przecenienia przy zwiększonym wysiłku fizycznym.
Polecane Marki
Lista Producentów