Podział witamin
Witaminy dzielimy na dwie główne grupy: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to: A, D, E, K. Są wchłaniane z przewodu pokarmowego z tłuszczami, mogą być magazynowane w wątrobie, nerkach, tkance tłuszczowej oraz tkance płucnej. Choroby i sytuacje zaburzające naturalny metabolizm, trawienie i wchłanianie tłuszczy, będą wtórnie wpływać na przyswajanie tychże witamin. Witaminy te można również przedawkować, ponieważ na długo kumulują się w wyżej wymienionych tkankach. Witaminy rozpuszczalne w wodzie to: C, witaminy z grupy B, cholina, biotyna i kwas pantotenowy. Nie mogą być magazynowane w organizmie, a niezużyty nadmiar jest natychmiast wydalany z moczem (wyjątkiem jest witamina B12). Z tego względu muszą być stale dostarczane na nowo w pożywieniu lub jako suplement diety.
Charakterystyka witamin
* Rozpuszczalne w tłuszczach:
- Witamina A (retinol) - odpowiada za prawidłowe widzenie, zwłaszcza po zmroku, wspomaga syntezę hormonów nadnerczy
- Witamina D (kalcyferol) - zapewnia prawidłowy wzrost organizmu, wspomaga przyswajanie wapnia i fosforu,
- E (tokoferol) - posiada właściwości opóźniające starzenie się komórek, chroni włókna kolagenowe przed wysuszeniem, wspomaga pracę mięśni,
- K (filochinon) - uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi, uszczelnia naczynia krwionośne.
* Rozpuszczalne w wodzie:
- Z grupy B:
- Witamina B1 (tiamina) - przyspiesza regenerację po treningu,
- Witamina B2 (ryboflawina) - stymuluje wzrost przyczynia się do przyrostu siły i tkanki mięśniowej,
- Witamina B3 (niacyna, PP) - uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek
- Witamina B5 (kwas pantotenowy) - przyspiesza metabolizm, bierze udział w produkcji hormonów steroidowych
- Witamina B6 (pirydoksyna) - uczestniczy w syntezie nowych białek, zaopatrywanie komórek w glukozę
- Witamina B11 (kwas foliowy) - wpływ na układ odpornościowy
- Witamina B12 (kobalamina) - bierze udział w przemianach metabolicznych węglowodanów i tłuszczów
- Witamina C (kwas askorbinowy) - pomaga w metabolizmie aminokwasów i kolagenu, wpływa na syntezę hormonów steroidowych, redukuje wolne rodniki.
W jakiej postaci możemy przyjmować witaminy i minerały?
Witaminy niezbędne w diecie można przyjmować w dowolnej formie. Rynek zapewnia je w postaci tabletki, tabletek musujących, kapsułek, płynnych "shotów", sypkiego proszku. Po produkty witaminowe powinni sięgnąć nie tylko sportowcy trenujący rekreacyjnie bądź wyczynowo, lecz też osoby które pragną zadbać o swoje samopoczucie, zdrowie oraz witalność, a także kobiety w ciąży. Oczywistym jest że osoby które uprawią sport każdego dnia, powinni szczególnie zwrócić uwagę na odpowiednie dostarczanie witamin i minerałów do organizmu. Dotyczy to w szczególności kulturystów, biegaczy, rowerzystów, osób uprawiających sporty walki. Wybierając produkty witaminowe dla sportowców należy przede wszystkim kierować się składem i unikać składników, które są słabo przyswajalne przez organizm. Stąd duże znaczenie w suplementacji witamin i minerałów mają organiczne chelaty, asparginiany, cytryniany. Dobrym zwyczajem jest także przyjmowanie preparatów zawierających dodatkowe substancje odżywcze bogate w witaminę C, zioła, enzymy trawienne