Opinie o Nas

Z powodu problemów z dostarczaniem przesyłek pobraniowych tymczasowo wyłączamy możliwość zamawiania towarów za pobraniem.

Kwas ALA jest jednym z potężniejszych antyoksydantów. Chroni organizm przed skutkami stresu oksydacyjnego, którego ryzyko wzrasta przy intensywnym wysiłku fizycznym. Ma także znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia i neurologicznych, poprawia stan skóry i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Profesjonalni sportowcy cenią kwas ALA, ponieważ pomaga zachować zdrowe stawy i zapewnia im odpowiednią elastyczność, wyrównuje poziom cukru we krwi, zwiększa ilość glikogenu oraz usprawnia wydajność tlenową grup mięśniowych. Zapewnia także większą odporność na stres.

Dwa kolejne kwasy z grupy omega-3 też powinny być docenione przez osoby aktywne fizycznie. EPA zwiększa sprawność działania połączeń nerwowych, dzięki czemu wzmacnia refleks i pozwala na lepszą koncentrację, co ma kluczowe znaczenie przy uprawianiu niektórych dyscyplin sportowych. Kwas DHA natomiast redukuje zawartość trójglicerydów we krwi, obniża poziom „złego” cholesterolu oraz stymuluje wydzielanie serotoniny – hormonu szczęścia.

Naturalnie omega-3 występują w tłuszczu ryb morskich, owocach morza, algach oraz w niektórych wysokiej jakości olejach roślinnych, pod warunkiem, że były one tłoczone na zimno. Jednak tych produktów ciągle spożywamy zbyt mało. Dlatego warto wprowadzić do diety suplementy z omega-3, które zawierają dobroczynne tłuszcze w skoncentrowanej formie, łatwe do przyswojenia.

Często renomowani producenci oferują kapsułki łączące kwasy omega 3, 6 i 9. Co to oznacza? Otóż o korzystnym działaniu kwasów tłuszczowych decyduje nie tyle ilość, w jakiej są przyjmowane, ale odpowiednia proporcja między nimi. Skomponowane w taki sposób preparaty gwarantują prawidłowe wyrównanie tych proporcji w sposób najkorzystniejszy dla naszego organizmu.

Najbardziej efektywnie działają te suplementy, w których wykorzystano substancje aktywne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, naturalnie występujące w przyrodzie. Surowcem wykorzystywanym do produkcji omega-3 może być tłuszcz zimnowodnych ryb morskich, oleje z lnu, canola czy czarnej porzeczki. Warto także zainwestować w odpowiednią, wysoką jakość suplementów  – zyskujemy wtedy pewność, że surowce użyte do ich produkcji pochodzą z certyfikowanych źródeł, wolnych od zanieczyszczeń związanych z degradacją środowiska, a odpowiednia technologia przetwarzania pozwoliła zachować wszystkie najcenniejsze składniki.

KWASY OMEGA 3 

Kwasy tłuszczowe Omega-3 to trzy wielonienasycone kwasy tłuszczowe: α-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Ponieważ ludzki organizm nie potrafi ich wytworzyć w dostatecznych ilościach, ich suplementacja jest niezwykle istotna w diecie wszystkich osób dbających o zdrowie. Systematyczne uzupełnianie omega-3 jest szczególnie ważne u sportowców – ich wszechstronny wpływ na różne układy fizjologiczne jest nie do przecenienia przy zwiększonym wysiłku fizycznym.

TOP 10 "KWASY OMEGA 3"

Produkty najczesciej wybierane przez naszych klientow.

No products

To be determined Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie