Opinie o Nas
Kwas Alfa Liponowy ALA - Co to jest? Działanie, Korzyści

Kwas Alfa Liponowy ALA - Co to jest? Działanie, Korzyści

Kwas alfa-liponowy to związek organiczny, który działa jako silny przeciwutleniacz w organizmie. W ostatnim czasie zyskał sporą popularność i uwagę wśród osób dbających o zdrowie i dobrą kondycję organizmu.

Twoje ciało naturalnie wytwarza kwas alfa-liponowy, ale występuje również w różnych produktach spożywczych i jako suplement diety. Badania sugerują, że może odgrywać rolę w odchudzaniu, cukrzycy i innych chorobach. Jednak wiele osób wciąż zastanawia się nad jego skutecznością.

W tym artykule omówimy czym jest kwas alfa-liponowy, jego zalety, skutki uboczne i zalecane dawkowanie.

Co to jest kwas alfa-liponowy (ALA)?

Kwas alfa-liponowy jest związkiem organicznym występującym we wszystkich ludzkich komórkach. Jest wytwarzany w mitochondrium - znanym również jako elektrownia komórek - gdzie pomaga enzymom zamieniać składniki odżywcze w energię. (1)

Co więcej, ma silne właściwości przeciwutleniające.

Kwas alfa-liponowy jest zarówno rozpuszczalny w wodzie, jak i w tłuszczach, co pozwala mu pracować w każdej komórce lub tkance w ciele. Tymczasem większość innych przeciwutleniaczy rozpuszcza się tylko w wodzie lub tylko w tłuszczach. (2)

Na przykład witamina C jest tylko rozpuszczalna w wodzie, podczas gdy witamina E jest tylko rozpuszczalna w tłuszczach.

Właściwości przeciwutleniające kwasu alfa-liponowego zostały powiązane z kilkoma korzyściami, w tym z niższym poziomem cukru we krwi, zmniejszonym stanem zapalnym, spowolnionym starzeniem się skóry i poprawą funkcji nerwowych.

Ludzie wytwarzają kwas alfa-liponowy tylko w niewielkich ilościach. Dlatego wielu zwraca się do niektórych pokarmów lub suplementów, aby zoptymalizować ich spożycie.

Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak czerwone mięso i narządy zwierzęce, są świetnymi źródłami kwasu alfa-liponowego, ale zawierają je również produkty roślinne, takie jak brokuły, pomidory, szpinak i brukselka.

W związku z powyższym, suplementy mogą dostarczać nam, aż do 1000 razy więcej kwasu alfa-liponowego niż źródła żywności (3).

PODSUMOWANIE

Kwas alfa-liponowy jest związkiem organicznym, który działa jako przeciwutleniacz. Jest wytwarzany w mitochondriach komórek, ale także znajdziemy go w żywności i suplementach.

Kwas alfa-liponowy (ALA) a utrata masy ciała

Badania wykazały, że kwas alfa-liponowy może wpływać na utratę wagi na kilka sposobów.

Badania na zwierzętach wskazują, że może on zmniejszać aktywność enzymatycznej kinazy białkowej aktywowanej AMP (AMPK), która znajduje się w podwzgórzu mózgu. (4,5)

Gdy AMPK jest bardziej aktywny, może zwiększać uczucie głodu.

Z drugiej strony tłumienie aktywności AMPK może zwiększyć liczbę kalorii spalanych przez organizm w spoczynku. Zatem zwierzęta, które przyjmowały kwas alfa-liponowy spalały więcej kalorii. (6,7)

Jednak badania na ludziach pokazują, że kwas alfa-liponowy tylko nieznacznie wpływa na utratę masy ciała. Analiza 12 badań wykazała, że ​​ludzie, którzy przyjmowali suplement kwasu alfa-liponowego, stracili średnio o 0,69 kg więcej niż Ci, którzy przyjmowali placebo przez średnio 14 tygodni. (8)

W tej samej analizie kwas alfa-liponowy nie wpływał znacząco na obwód talii.

Inna analiza 12 badań wykazała, że ​​ludzie, którzy przyjmowali kwas alfa-liponowy, stracili średnio o 1,27 kg więcej niż Ci, którzy przyjmowali placebo w ciągu średnio 23 tygodni . (9)

Krótko mówiąc, wydaje się, że kwas alfa-liponowy ma tylko niewielki wpływ na utratę masy ciała u ludzi.

PODSUMOWANIE

Chociaż kwas alfa-liponowy ma właściwości, które mogą sprzyjać odchudzaniu, jego ogólny wpływ na utratę wagi u ludzi wydaje się znikomy.

Kwas alfa-liponowy (ALA) a cukrzyca

Cukrzyca dotyka ponad 400 milionów dorosłych na całym świecie. (10)

Kluczową cechą niekontrolowanej cukrzycy jest wysoki poziom cukru we krwi. Nieleczone może powodować problemy zdrowotne, takie jak utrata wzroku, choroby serca i niewydolność nerek.

Kwas alfa-liponowy stał się popularny jako potencjalna pomoc w leczeniu cukrzycy, ponieważ wykazano, że obniża poziom cukru we krwi zarówno u zwierząt, jak i ludzi. W badaniach na zwierzętach obniżył poziom cukru we krwi nawet o 64%. (11,12)

Inne badania z udziałem dorosłych z zespołem metabolicznym wykazały, że może zmniejszać insulinooporność i obniżać poziom glukozy we krwi na czczo i poziom HbA1c.

Naukowcy uważają, że kwas alfa-liponowy pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, promując procesy, które mogą usuwać tłuszcz nagromadzony w komórkach mięśniowych, co w przeciwnym razie powoduje, że insulina jest mniej skuteczna. (13)

Ponadto kwas alfa-liponowy może obniżyć ryzyko powikłań cukrzycy.

Udowodniono, że łagodzi objawy uszkodzenia nerwów i obniża ryzyko retinopatii cukrzycowej (uszkodzenia oka), która może wystąpić w przypadku niekontrolowanej cukrzycy. (14,15,16) Uważa się, że efekt ten wynika z silnych właściwości przeciwutleniających kwasu alfa-liponowego. (17)

Chociaż wykazano, że kwas alfa-liponowy pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, nie jest uważany za pełne leczenie cukrzycy. Jeśli masz cukrzycę i chcesz wypróbować kwas alfa-liponowy, najlepiej najpierw porozmawiać ze swoim lekarzem, ponieważ może on wchodzić w interakcje z lekami.

PODSUMOWANIE

Wykazano, że kwas alfa-liponowy zmniejsza oporność na insulinę, poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi, łagodzi objawy uszkodzenia nerwów i zmniejsza ryzyko retinopatii cukrzycowej.

Inne korzyści zdrowotne Kwasu Alfa-Liponowego (ALA)

Kwas alfa-liponowy został powiązany z szeregiem innych korzyści zdrowotnych.

Może zmniejszyć starzenie się skóry

Badania wykazały, że kwas alfa-liponowy może pomóc zwalczyć oznaki starzenia się skóry.

W jednym badaniu na ludziach naukowcy odkryli, że zastosowanie kremu zawierającego kwas alfa-liponowy na skórę zmniejsza drobne linie, zmarszczki i szorstkość skóry bez wywołania skutków ubocznych. (18)

Gdy kwas alfa-liponowy jest nakładany na skórę, wchłania się w jej wewnętrzne warstwy i zapewnia ochronę antyoksydacyjną przed szkodliwym promieniowaniem UV słońca. (19,20)

Ponadto kwas alfa-liponowy podnosi poziom innych przeciwutleniaczy, takich jak glutation, które pomagają chronić przed uszkodzeniami skóry i mogą zmniejszać oznaki starzenia. (21,22)

Może spowalniać utratę pamięci

Utrata pamięci jest częstym problemem wśród osób starszych. Uważa się, że uszkodzenie spowodowane stresem oksydacyjnym odgrywa kluczową rolę w utracie pamięci. (23)

Ponieważ kwas alfa-liponowy jest silnym przeciwutleniaczem, badania wykazały jego zdolność do spowalniania postępu zaburzeń charakteryzujących się utratą pamięci, takich jak choroba Alzheimera.

Zarówno badania na ludziach, jak i badania laboratoryjne sugerują, że kwas alfa-liponowy spowalnia postęp choroby Alzheimera poprzez neutralizację wolnych rodników i tłumienie stanu zapalnego. (24,25,26)

Jednak tylko nieliczne badania dotyczyły kwasu alfa-liponowego a zaburzeń związanych z utratą pamięci. Potrzebne są dalsze badania, zanim można będzie zalecić kwas alfa-liponowy do leczenia tych schorzeń.

Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie nerwów

Badania wykazały, że kwas alfa-liponowy promuje zdrowe funkcjonowanie nerwów.

W rzeczywistości stwierdzono, że spowalnia postęp zespołu cieśni nadgarstka we wczesnych stadiach. Ten stan charakteryzuje się drętwieniem lub mrowieniem ręki spowodowanym ucisku nerwu. (27)

Ponadto wykazano, że przyjmowanie kwasu alfa-liponowego przed i po operacji zespołu cieśni nadgarstka poprawia wyniki powrotu do zdrowia. (28)

Badania wykazały również, że kwas alfa-liponowy może złagodzić objawy neuropatii cukrzycowej, którą jest ból nerwu spowodowany niekontrolowaną cukrzycą. (14,15)

Zmniejsza stan zapalny

Przewlekłe zapalenie jest związane z kilkoma chorobami, w tym z rakiem i cukrzycą. Wykazano, że kwas alfa-liponowy obniża kilka markerów stanu zapalnego.

W analizie 11 badań kwas alfa-liponowy znacznie obniżył poziomy markera zapalnego białka C-reaktywnego (CRP) u dorosłych z wysokim poziomem CRP. (29)

Może obniżyć czynniki ryzyka chorób serca

Statystycznie co roku z przyczyn kardiologicznych i chorób serca w Polsce umiera 175 tys. Polaków, a choroby układu krążenia są w Polsce główną przyczyną zgonów. (Dane GUS 2018)

Badania przeprowadzone w połączeniu badań laboratoryjnych na zwierzętach i ludziach wykazały, że właściwości przeciwutleniające kwasu alfa-liponowego mogą obniżać kilka czynników ryzyka chorób serca.

Po pierwsze, właściwości przeciwutleniające pozwalają kwasowi alfa-liponowemu na neutralizację wolnych rodników i zmniejszenie stresu oksydacyjnego, co jest powiązane z uszkodzeniami, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca.

Po drugie, wykazano, że poprawia dysfunkcję śródbłonka - stan, w którym naczynia krwionośne nie mogą prawidłowo się rozszerzyć, co również zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Co więcej, przegląd badań wykazał, że przyjmowanie suplementu kwasu alfa-liponowego obniża poziom trójglicerydów i LDL (złego) cholesterolu u osób dorosłych z chorobą metaboliczną. (13)

PODSUMOWANIE

Kwas alfa-liponowy ma silne właściwości przeciwutleniające, które mogą zmniejszać stany zapalne i starzenie się skóry, promować prawidłowe funkcjonowanie nerwów, obniżać czynniki ryzyka chorób serca i spowalniać postęp zaburzeń pamięci.

Skutki uboczne Kwasu Alfa-Liponowego (ALA)

Kwas alfa-liponowy jest ogólnie uważany za bezpieczny z niewielkimi lub żadnymi skutkami ubocznymi. W niektórych przypadkach ludzie mogą odczuwać łagodne objawy, takie jak nudności, wysypki lub swędzenie. Jednak badania pokazują, że dorośli mogą przyjmować do 2400 mg bez szkodliwych skutków ubocznych.

Wyższe dawki nie są zalecane, ponieważ nie ma dowodów na to, że zapewniają dodatkowe korzyści. Ponadto badania na zwierzętach wykazały, że wyjątkowo wysokie dawki kwasu alfa-liponowego mogą sprzyjać utlenianiu, zmieniać enzymy wątrobowe i obciążać wątrobę i tkankę piersi.

Do tej pory bardzo niewiele badań dotyczyło bezpieczeństwa kwasu alfa-liponowego u dzieci i kobiet w ciąży. Te populacje nie powinny go przyjmować, chyba że zaleci to lekarz świadczący opiekę zdrowotną.

Jeśli masz cukrzycę, skonsultuj się z lekarzem przed przyjęciem kwasu alfa-liponowego, ponieważ może on wchodzić w interakcje z innymi lekami, które pomagają obniżyć poziom cukru we krwi.

PODSUMOWANIE

Kwas alfa-liponowy jest ogólnie bezpieczny, z niewielkimi lub żadnymi skutkami ubocznymi. W niektórych przypadkach ludzie mogą odczuwać łagodne objawy, takie jak nudności, wysypki lub swędzenie.

Źródła i występowanie Kwasu Alfa-Liponowego (ALA)

Kwas alfa-liponowy występuje naturalnie w kilku produktach spożywczych.

Dobre źródła kwasu alfa-liponowego obejmują:

  • czerwone mięso
  • narządy takie jak wątroba, serce, nerki itp.
  • brokuły
  • szpinak
  • pomidory
  • brukselki
  • ziemniaki
  • zielony groszek
  • otręby ryżowe

Kwas alfa-liponowy jest również dostępny jako suplement i można go znaleźć w naszym sklepie internetowym w kategorii antyoksydanty. Suplementy mogą zawierać do 1000 razy więcej kwasu alfa-liponowego niż żywność. (3)

Suplementy alfa-liponowe najlepiej przyjmować na pusty żołądek, ponieważ niektóre pokarmy mogą obniżyć biodostępność kwasu. Chociaż nie ma ustalonej dawki, większość dowodów sugeruje, że 300–600 mg jest wystarczające i bezpieczne. Alternatywnie możesz postępować zgodnie z instrukcjami na odwrocie suplementu.

Osoby z powikłaniami cukrzycowymi lub zaburzeniami poznawczymi mogą wymagać więcej kwasu alfa-liponowego. W takich przypadkach najlepiej zapytać lekarza, który jest najbardziej skuteczny.

PODSUMOWANIE

Kwas alfa-liponowy jest naturalnie obecny w czerwonych mięsach, narządach zwierzęcych i kilku roślinach. Jest również dostępny jako suplement diety sprzedawany w sklepach z suplementami diety, zielarniach lub w internecie.

WNIOSKI

Kwas alfa-liponowy jest związkiem organicznym o właściwościach przeciwutleniających. Jest wytwarzany w niewielkich ilościach przez twoje ciało, ale występuje również w żywności i jako suplement.

Może przynieść korzyści w cukrzycy, starzeniu się skóry, pamięci, zdrowiu serca i utracie wagi.

Dawki 300–600 mg wydają się skuteczne i bezpieczne bez poważnych skutków ubocznych.

Literatura:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21297908

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22125537

(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1734114011706004

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18445126

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15195087

(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20015518

(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19262508

(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28629898

(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28295905

(10) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes

(11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9252495

(12) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8690147

(13) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29990473

(14) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17272797

(15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25381809

(16) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X18315365

(17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22001972

(18) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24056055

(19) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0006295296003371

(20) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8932519

(21) https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/10715762.2011.587420

(22) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20977120

(23) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24183945

(24) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18655815

(25) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17982894

(26) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26316990

(27) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19499849

(28) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29356576

(29) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0939475318301248

Napisany w dniu: 2019-10-11 Suplementacja 0 16065

Zostaw KomentarzLeave a Reply

Musisz być zalogowany ,aby zostawić komentarz.
Poprzedni
Następny

No products

To be determined Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie